Valoarea reziduala pe intelesul tuturor

 

cheie leasingfocsani.ro

             Zilele trecute, discutam cu un fost coleg de liceu, reintalnit dupa multi ani, in care nu am mai stiut nimic unul de altul. Dupa ce ne-am reamintit de frumosii “ani de liceu” am inceput sa discutam despre domeniile actuale de activitate. Cand a venit randul meu si i-am spus ca sunt broker de leasing, a inceput sa-mi puna un sir de lung de intrebari. Intentiona sa achizitioneze un autovehicul pentru propria firma si dorea sa stie ce costuri ar presupune un leasing, care sunt pasii de urmat si ce avantaje ar avea apeland la aceasta forma de finantare. Dupa cateva minute de discutii in care i-am dat mai multe detalii, m-a intrebat ce-i cu valoare reziduala? Din cum a pus intrebarea, am realizat ca notiunea de valoare reziduala nu era prea bine inteleasa, fiind perceputa, in mod gresit, ca un cost specific leasingului.

.

            Conform legislatiei si practicii din domeniu, valoare reziduala este “suma platita de utilizator la terminarea contractului, de obicei, o data cu ultima rata de leasing, in cazul in care acesta isi exercita optiunea de cumparare bunului”. La incheierea contractului de leasing financiar, partile contractante, stabilesc cuantumul valorii reziduale. In practica majoritatii firmelor de leasing, se propune ori valori reziduale de 20% din valoarea totala a bunului ce face obiectul contractului ori valori reziduale mici ( la nivelul ultimei rate de leasing). Pentru a intelege mai bine notiunea de valoare reziduala am sa dau doua exemple de structuri de finantare. In primul caz avem un autovehicul ce costa 100 de unitati monetare, la care s-a stabilit o structura de finantare cu un avans de 20%, o parte de  60% din pret va fi esalonata in 60 rate lunare egale, iar la sfarsit, odata cu rata 60, se va plati si valoare reziduala de 20%. In cel de al doilea caz, s-a stabilit tot un avans de 20% dar restul de 80% va fi esalonat pe 60 luni, valoare reziduala fiind stabilita ultima rata ( rata 60). Binenteles valoarea ratelor lunare de leasing sunt diferite in cele doua cazuri (in primul caz esalonandu-se doar 60% din capital in rate iar in cel de-al doilea esalonandu-se 80%). Ca sa clarific, valoarea reziduala nu este vreun cost suplimentar specific leasingului, ci este doar o parte din pretul bunului care se plateste la sfarsit ( marimea valorii reziduale influentand invers proportional marimea ratelor, respectiv, daca avem o valoare reziduala mare vor fi rate mai mici si invers). In ultimii ani,majoritatea firmelor de leasing au propus persoanelor juridice structuri de finantare cu valoare reziduala stabilita la o valoare redusa ( ultima rata sau 1-5%). In cazurile persoanelor fizice situatia este inversa. Majoritatea contractelor au o valoare reziduala mare,in jurul a 20%, astfel incat rata de leasing sa fie mai redusa, pentru a se incadra in noile bareme privind gradul de indatorare obligatoriu persoanelor fizice.

             Daca ai nevoie si de alte informatii privind valoarea reziduala, te rog sa ma contactezi prin formularul de mai jos. Te asigur ca iti voi raspunde personal.

Lucian Trufin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Responses to Valoarea reziduala pe intelesul tuturor

 1. Da. Pentru valoarea reziduala se plateste dobanda! Din acest punct de vedere, VR mica inseamna dobanda totala mica.

 2. Dobanda se calculeaza, de obicei, la sold, iar o valoare reziduala mare (suma de bani returnata la sfarsitul perioadei de leasing) presupune si o plata mai mare aferenta dobanzii.

 3. Lucian says:

  Buna ziua.
  Doresc sa achizitionez o masina in leasing.
  Din experienta dvs. este mai eficienta o valoare reziduala mare sau mica la final de contract?
  Cu alte cuvinte o valoare mare la final de contract ar reduce totalul platibil final pe finantare?
  Fara a tine cont de faptul ca rata se micsoreaza sau cresc in functie de valoarea reziduala;

 4. Catalin says:

  Buna ziua,

  Este un avantaj alegerea unei valori reziduale mai mari? Se plateste dobanda pentru aceasta suma?

  Multumesc, o zi frumoasa!

 5. 1.Firma de leasing a platit taxa de mediu in momentul inmatricularii (altfel nu se putea inmatricula autovehiculul) si cel mai probabil acea taxa v-a fost refacturata odata cu primele rate de leasing (verificati facturile primelor 3 rate de leasing).
  2.Pentru plata esalonata a valorii reziduale va trebui sa solicitati acceptul firmei de leasing, preferabil inainte de emiterea facturii de valoare reziduala. Costurile esalonarii valorii reziduale si costurile unui credit de nevoi personale sunt diferite, in functie de fiecare finantator (societatea de leasing sau banca in cazul creditului). Discutati cu bancile pentru un credit de nevoi personale referitor la costurile totale, documentatie, timp de analiza si aprobare etc si apoi comparati cu ce va cere firma de leasing pentru esalonare. Mai trebuie sa luati in calcul si faptul ca daca esalonati valoarea reziduala (continuati leasingul) veti avea in continuare obligatia asigurarii CASCO. Daca acest aspect nu va deranjeaza, personal as inclina spre esalonarea valorii reziduale (continuarea leasingului).

 6. valentin tigau says:

  1.Am o masina norma Euro5, luata in leasing pers fizica, in 2011.Firma de leasing era obligata sa plateasca taxa de mediu?
  2. Exista si o suma reziduala pe care n-o pot plati integral la expirarea contractului. Care e Solutia cea mai avantajoasa: un imprumut de nevoi personale pentru achitarea sumei sau reesalonarea ratelor pana la stingerea datoriei? Va multumesc.

 7. Legislatia in domeniu nu contine reglementari privind situatia prezentata si astfel, ramane de analizat contractul dumneavoastra. De obicei, in majoritatea contractelor de leasing este prevazut ca toate platile efectuate pe parcursul derularii contractului sunt considerate plati ale folosintei obiectului (in cazul dumneavoastra a masinii). Din aceasta perspectiva contractulala, firma de leasing nu are motiv sa va restituie partea din valoarea reziduala achitata pana la reposesia autoturismului.

 8. Ovidiu says:

  In cazul in care contractul de leasing inceteaza inainte de termen prin neplata facturilor, utilizatorul poate recupera valoarea reziduala platita?( valoare reziduala inclusa in rata lunara).

 9. MihneaG says:

  Imi place sa citesc noutati cu informatii generale din domeniul auto. Multumesc pentru oportunitate. Succes cu site-ul in continuare.

 10. Cred ca faceti confuzie intre valoarea reziduala si timbru de mediu. Valoarea reziduala nu se restituie (valoarea reziduala este o parte din pretul masinii achizitionate). Pentru consiliere privind posibilitatea si demersurile recuperarii timbrului de mediu, va recomand sa solicitati ajutorul unui avocat.

 11. Cornel Ciumarnean says:

  Buna ziua in anul 2006 am incheiat leasingul in 01 10 2016 am platit taxa residuala in 25 10 2010 am instrainat masina se poate recupera taxa rediduala de catre mine, mentionez ca masina inca o mai are noul proprietar.

 12. ALUNA DOBIRCAU says:

  Buna ziua,
  as dori sa iau legatura cu dvs. pentru a ma ajuta cu lamuriri in ceea ce priveste o expertiza pentru un contract de leasing.va rog sa imi trimiteti un mail ca sa pot sa va contactez.
  Adresa mea de mail este dobircaugeorgetaaluna@yahoo.com.
  Va multumesc mult.

 13. Banuiesc ca este vorba de acest anunt: http://autovit.ro/anunt/volkswagen-golf-vi-ID7GeHof.html
  In acest caz, inteleg ca utilizatorul actual doreste sa cedeze contractul de leasing catre o alta persoana, solicitand o plata compensatorie pentru ce a platit pana acum (avans, comision de analiza, servicii de inmatriculare) suma de 15 041 RON -Plata initiala (la predare). In continuare, cel care va prelua contractul de leasing (bineinteles, dupa analiza si aprobarea firmei de leasing pentru aceasta operatiune de novatie- schimbarea utilizatorului) va urma sa achite 54 de rate (nu RON, cum bine ati intuit) in valoare de 1010 lei si o valoare reziduala de 2002 lei.
  Operatiunea de preluare a unui contract de leasing se numeste novatie (pe scurt se schimba utilizatorul contractului de leasing) si se face cu acordul firmei de leasing, dupa o analiza financiara a solicitantului (ca la orice dosar de leasing) si cu plata unei taxe de novatie (la multe firme de leasing aceasta este in valoare de 2% din capitalul ramas de achitat la acel contract).

 14. Vasiliu says:

  Firma
  Categorie
  Autoturisme
  Marca
  Volkswagen
  Model
  Golf
  Versiune
  VI
  Anul fabricatiei
  2012
  Kilometraj
  80 000 km
  Combustibil
  Diesel
  Capacitate cilindrica
  1 598 cm3
  Putere
  105 CP
  Cutie de viteze
  Manuala
  Transmisie
  Fata
  Norma de poluare
  Euro 5
  Filtru de particule
  Da
  Timbru de mediu platit
  Da
  Caroserie
  Hatchback
  Numar de portiere
  5
  Culoare
  Alb
  Predare leasing
  Da
  Plata initiala (la predare)
  15 041 RON
  Valoare rata lunara
  1 010
  Numar de rate lunare ramase
  54 RON
  Valoare reziduala
  2 002 RON
  Tara de origine
  Romania
  Data primei inmatriculari
  octombrie 2011
  Inmatriculat
  Da
  Fara accident
  Da
  Carte de service
  Da
  Care este suma de care am nevoie pentru a intra in posesia acestei masini.Multumesc.Astept cu nerabdare raspunsul dvs!!

 15. Formularea “legislatia fiscala impune un anumit pret de vanzare” este un pic fortata. In fapt, vanzarea la un anumit pret este legata intr-un anumit fel de modul in care platile facute pentru achizitia acestui autvehicul au fost considerate cheltuieli deductibile si inregistrate ca atare de firma ce a fost utilizator in contractul de leasing ( nivelul amortizarii). Pe scurt, ca sa evit lungi explicatii din domeniul contabilitatii si fiscalitatii, pe dumneavoastra in calitate de cumparator persoana fizica nu va influenteaza in niciun fel pretul de vanzare si nici nu v-ar putea ajuta aceste informatii detaliate in negocierea cu vanzatorul. Vanzatorul are obligatia inregistarilor corecte in contabilitatea proprie si a respectarii tuturor normativelor din domeniul fiscal. Aspectele importante pentru dumneavoastra la cumparare sunt, in opinia mea, cele prezentate in comentariul precedent: sa verificati ca toate obligatiile catre firma de leasing sa fi fost onorate, contractul de leasing sa fi fost inchis,sa primiti toate documentele de la firma de leasing, vanzatorul( fostul utilizator) sa va emita o factura fiscala de vanzare si sa va dea un certificat fiscal din care sa reiasa ca la acel autovehicul nu sunt datorii la bugetul local, sa verificati situatia taxei de mediu (sa fie platita si sa nu fi fost restituita intre timp).

 16. dana says:

  Legislatia fiscala impune un anumit pret de vanzare ? Daca da, cum pot afla care este acest pret ca sa pot negocia cu vanzatorul?

 17. Inclusiv autovehiculele care la data primei inmatriculari in Romania au fost scutite de plata taxei, la terminarea leasingului, cu ocazia re-inmatricularii de catre fostul utilizator se va plati timbru de mediu.

 18. George says:

  Dar masinile care la data inmatricularii in Romania (2009) au fost scutite de taxa de prima inmatriculare, fiind EURO V, mai platesc sau nu timbru de mediu in cazul unei re-inmatriculari?

 19. Vanzarea unui autovehicul de catre o societate ( persoana juridica) se face printr-o factura (conform Codului Fiscal). In functie de incadrarea fiscala a personei juridice (platitoare sau nu de TVA) pretul de vanzare va contine sau nu TVA. Pretul de vanzare, pentru societatea care vinde autovehiculul, influenteaza obligatiile catre buget (impozitul pe venit sau profit). Pe dumneavoastra, in calitate de cumparator, nu va influenteaza in niciun fel aceste aspecte, dar le-am prezentat pentru o intelegere mai completa a operatiunii (si din perspectiva vanzatorului). Actele de vanzare cumparare incheiate la “birourile de vanzari auto” se fac doar in situatia in care vanzatorul este o persoana fizica! Pentru vanzarile efectuate de catre persoanele juridice, in acest caz societatea care a fost utilizator in contractul de leasing si apoi a devenit propietar prin inchiderea leasingului, este obligatorie emiterea facturii fiscale.
  La inchiderea contractului de leasing (dupa plata tuturor datoriilor generate ce contractul de leasing), firma de leasing va transmite fostului utilizator (devenit proprietar odata cu plata tuturor datoriilor) urmatoarele documente: cartea de identitate a autovehiculului in original, certificat de atestare fiscala de la “Directia de taxe si impozite locale”, fisa de inmatriculare, certificatul de inmatriculare al autovehiculului cu viza de instrainare (stampila si semnatura de la firma de leasing).
  Conform legislatie privind timpru de mediu, in acest moment, nu se achita timbru de mediu doar daca pentru acel autoturism s-a platit taxa de mediu (sau orice denumire a avut aceasta taxa incepand cu ianuarie 2007) si nu a fost restituita intre timp. Nu are relevanta, din acest punct de vedere, daca autovehiculul a avut unul sau mai multi utilizatori in perioada de leasing sau daca a fost odata sau de mai multe ori inmatriculata in Romania. Verificarea situatie exacte a platii taxei de mediu se poate face doar la Finante, deoarece trebuie sa se verifice ambele conditii (ca s-a platit taxa dar si ca nu s-a restituit in baza unei hotarari judecatoresti). Sunt situatii in care unii utilizatori au solicitat in instanta restituirea taxei si au obtinut-o. Ori, intr-un asemenea caz, vanzatorul masinii ar putea sa va faca dovada ca s-a platit la un moment dat taxa dar sa nu va comunice faptul ca s-a restituit intre timp.

 20. dana says:

  Ce documente trebuie sa primesc de la firma de leasing?Vanzarea nu se face prin act de vanzare-cumparare la cei care intocmesc acte auto?Nu inteleg aspectul cu factura,lege fisacala si tva.De ce i se impune un anumit pret?Noi ne-am inteles inainte asupra pretului.
  Avand in vedere ca actualul utilizator a preluat leasingul de la o alta firma,nu a fost achitata taxa de mediu?

 21. Sunt doua variante de lucru in acest caz. In prima varianta, utilizatorul actual solicita inchiderea contractului anticipat, achita facturile, devine proprietarul autovehiculului ( primeste toate documentele de la firma de leasing) si apoi ti-l vinde printr-o factura. Cu documentele primite de la firma de leasing si factura de la fostul utilizator ( vanzator fata de tine) mergi si faci inmatricularea autovehiculului pe numele tau. Dat fiind ca vanzarea de la fostul utilizator catre tine se face obligatoriu cu factura (la un anumit pret, cu respectarea legislatie fiscale si cu TVA-ul aferent), s-ar putea sa fie mai avantajoasa varianta a doua, care presupune solicitarea cesiunii (preluarii) de catre tine a contractului de leasing si inchiderea anticipata. Aceasta varianta se face cu acordul firmei de leasing, presupune plata unei taxe de novatie (ex. la BCR LEASING este de 200 euro +TVA dar poate avea si alte valori in functie de firma de leasing respectiva) si vei deveni proprietarul autovehiculului dupa plata taxei si a ratelor ramase neachitate. Iti recomand sa discuti ambele variante cu utilizatorul actual pentru a stabili care este mai convenabila. De multe ori, varianta a doua este mai convenabila pentru actualul utilizator, deoarece nu mai trebuie sa respecte legislatia fiscala care impune un anumit pret de vanzare iar taxa de novatie (cedarea contractului) poate fi scazuta din pretul pe care-l platesti pentru masina. Inca un aspect important: verifica situatia platii taxei de mediu ( poluare) astfel incat sa o iei in considerare la negocierea pretului platit pentru masina. Daca mai ai nevoie de informatii, iti stau la dispozitie! Iti doresc succes si o masina buna!

 22. dana says:

  Buna!Doresc sa cumpar o masina de la o persoana juridica care este luata in leasing.El mai are 7 rate de platit ca sa incheie leasingul si pe car il achita anticipat.Poate firma de leasing sa o treaca direct pe numele meu dupa ce va fi incheiat leasingul?Daca da,ce acte trebuie sa primesc eu?Multumesc

 23. Lucian Trufin Lucian Trufin says:

  In situatia prezentata de tine, in care valoarea reziduala este inclusa in redeventele lunare, nu se mai plateste nimic din valoarea reziduala la sfarsitul contractului. La acest contract, valoarea reziduala a fost esalonata pe intreaga perioada de leasing si va fi platita odata cu fiecare rata lunara de leasing. Pentru confirmarea acestei situatii, avand in vedere ca discutam de conditii specifice strict contractului tau de leasing, te invit sa-mi trimiti pe email ( lucian.trufin@leasingfocsani.ro ) , scanat, articolele din contractul de leasing ce fac referire la valoarea reziduala.

 24. grigorescu mirela says:

  Buna. Am o intrebare pentru tine si as vrea sa ma lamuresti…potrivit contractului meu de leasing, valoarea reziduala a masinii este inclusa in redeventele lunare + cota de tva aferenta !! intrebarea mea este, mai platesc la finalul contractului valoarea reziduala daca am achitat-o in ratele lunare ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website Monitoring