Cum sa faci rost de lichiditati pentru firma prin Sale and Leaseback

people leasingfocsani.ro

           Zilele trecute, intalnindu-ma cu un mai vechi client, devenit odata cu trecerea anilor si prieten, am avut ocazia sa-i ofer o finantare mai putin cunoscuta de catre oamenii de afaceri autohtoni. Este vorba de un tip special de leasing numit  Sale and Lease-back.

           Sunt momente in viata oricarei firme in care este nevoie de o imbunatatire a lichiditatilor. Mai ales perioadele de criza, cum este perioada prin care trecem, caracterizata printr-un blocaj generalizat la nivelul circulatiei fondurilor, aduc inevitabil momente de lipsa de lichiditati.

           Raspunzand la cererile clientilor sai, firmele de leasing au creat o noua varianta a finantarii de leasing financiar numita generic  Sale and Lease-Back.

           Acest tip de leasing este o operatiune complexa, care presupune ca utilizatorul vinde un bun aflat in proprietatea sa, societatii finantatoare,bunul ramanand in posesia vanzatorului, fiind folosit in continuare in baza contractului de leasing. Astfel, vanzatorul, care are si calitatea de utilizator in contractul de leasing, isi rezolva problema lichiditatii, obtinand banii din vanzarea bunului, dar ramane in continuare in posesia obiectului vandut, utilizandu-l si bucurandu-se in continuare de folosinta lui.

           In schimbul posesiei si folosintei bunului, utilizatorul va plati catre firma de leasing o rata compusa din principal ( cota parte din valoarea bunului), dobanda si comisioanele aferente iar la sfarsitul perioadei de leasing bunul reintra in proprietatea vanzatorului-utilizator.

         Acest tip de leasing are un risc mai ridicat, invers proportional cu gradul de valorificare al bunului, iar societatile de leasing solicita si garantii suplimentare ( Exemplu: Bilete la ordin), sau finanteaza doar o parte din valoarea de piata a bunului (intre 50 si maxim 75%). Valoarea de piata a bunului este stabilita, de obicei, de evaluatorii interni (sau externi agreati de firma de leasing). Conditiile de finantare (perioada, costuri) sunt corelate cu riscul operatiunii (de regula un pic mai scump decat o finantare pentru un bun nou, iar perioada este mai scurta). Sunt luate in considerare in primul rand urmatoarele aspecte: bonitatea solicitantului, specificul activitatii, destinatia, tipul si vechimea bunului.

        Gama de produse finantate in sistem Sale and Lease-Back este foarte larga, de la imobile (spatii comerciale, depozite, hale de productie), mijloace de transport (autoturisme, autoutiliare, autobuze, autocamioane, ambarcatiuni), la echipamente si utilaje (instalatii, echipamente industriale).

         Pe piata de leasing romaneasca, acest tip de finantare este unul relativ nou, insa interesul aratat fata de beneficiile acestei operatiuni, este in crestere. Este vorba in primul rand de o schimbare de mentalitate din partea agentilor economici si de o adaptare a produselor de finantare la conditiile de piata actuale din partea firmelor de leasing. Acest sistem este folosit si in cazurile in care se doreste finantarea unor bunuri ce urmeaza a fi achizitionate de la furnizori externi deoarece, de cele mai multe ori, firmele de leasing refuza finantarea unor astfel de bunuri (neputand controla livrarea si evaluarea). In aceste cazuri, viitorul utilizator  cumpara si aduce in tara bunul pe cheltuiala sa, urmand ca apoi sa se faca evaluarea si incheierea operatiunii de Sale and Lease-Back.

         Ti-a placut acest articol? Daca da, te invit sa ne dai un LIKE, sa lasi un comentariu si sa te inscrii la newsletter-ul saptamanal cu noutati din domeniul leasingului.

        Lucian Trufin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website Monitoring