Cedarea si preluarea contractelor de leasing

preluare-leasing

 

          Sunt multe situatii in care utilizatorul unui contract de leasing sa doreasca cesionarea (cedarea) contractului. Fie ca bugetul nu mai poate acoperi ratele de leasing sau fie ca se doreste inlocuirea bunului ce face obiectul contractului de leasing cu altul mai adaptat nevoilor din acel moment, se impune asa-numita operatiune de cesiune ( novatie) de contract.

Avantajele unei astfel de operatiuni sunt urmatoarele:

Cedentul (cel care doreste sa-si cedeze contractul de leasing) isi va onora in totalitate obligatiile fata de societatea finantatoare, din momentul incheierii cesiunii, nemaiavand obligatii fata de aceasta. Totodata, prin negociere cu cesionarul ( cel care preia contractul de leasing), va putea sa-si recupereze din sumele achitate pana in acel moment (avans si ratele de leasing).

Cesionarul va prelua obiectul leasingului si toate drepturile si obligatiile aferente contractului  la un cost redus.

Firma de leasing isi va incasa ratele de leasing aferente contractului fara intarzieri si va incasa o taxa de novatie ( in mod curent este in jurul a 2% din valoarea ce a mai ramas de achitat).

Procedura unei astfel de operatiuni, dupa intelegerea prealabila a cedentului cu cesionarul, incepe prin depunerea la firma de leasing a unei cerere de cesiune insotita de toate documentele solicitate in mod obisnuit de institutiile financiare la analiza bonitatii unui solicitant. In urma analizei financiare, firma de leasing se va pronunta daca este de acord, sau nu, cu cesiunea contractului catre solicitant. De obicei, analiza cererii de cesiune se va face de catre finantator, tinandu-se cont de toate normele interne (si implicit de legislatia in vigoare), la fel ca la analiza unei finantari noi. Raspunsul  de acceptare a cesiunii poate fi in conditiile de avans sau perioada dorite de solicitant sau in alte conditii (perioada mai scurta sau plata unui avans suplimentar in cazul unei bonitati mai reduse). In cazul in care bonitatea solicitantului este foarte scazuta, firma de leasing va refuza cesiunea catre acel solicitant sau va impune acceptarea cesiunii cu unul sau mai multi giranti ( care va fi analizat la randul sau).

Practic, procedura de obtinere a unui contract de leasing in urma cedarii acestuia de o persoana fizica sau juridica este aceeasi cu cea care se aplica si la un contract de leasing obisnuit.

Dupa primirea acceptului, din parte firmei de leasing, urmeaza semnarea contractului de novatie( acesta este termenul juridic al operatiunii) de catre cele trei parti (cedentul, cesionarul si firma de leasing). Odata cu semnarea contractului de cesiune se va factura si plati de catre cesionar taxa de novatie (asa cum am precizat, in mod obisnuit este in jurul a 2% din valoarea ce a mai ramas de achitat), alte costuri privind operatiunile generate de cesiune (Ex:taxe de preschimbare certificat de inmatriculare, taxe pentru obtinerea certificatelor constatatoare de la Registrul Comertului etc.) si eventualele rate de leasing restante ( daca nu au fost achitate de catre cedent). Ultimul pas, al acestei operatiuni, este demersul privind preschimbarea certificatului de inmatriculare al autovehiculului. Cesionarul va inregistra autovehiculul la “Directia de taxe si impozite locale” si apoi va transmite firmei de leasing fisa de inmatriculare (vizata) si certificatul de inmatriculare (pentru preschimbare). La randul sau, cedentul va solicita Directiei de taxe si impozite locale, scoaterea de pe rolul sau, al autovehiculului respectiv.

Suma pe care persoana care cedeaza contractul o poate obtine in urma tranzactiei este egala, de obicei, cu valoarea avansului pe care aceasta l-a achitat la incheierea contractului initial de leasing. La o asemenea tranzactie, ratele achitate  se pierd, cedentul contractului de leasing obtinand in general doar valoarea avansului achitat initial (bineinteles sunt situatii variate care tin de starea masinii, negocierea dintre cesionar si cedent, etc).

La cedarea contractului de leasing, la fel de important ca aspectul financiar (conditiile contractului de leasing),  sau poate chiar mai important decat acesta, este cel legat de starea automobilullui finantat prin leasing. Gradul de uzura al autoturismului determina adevarata valoare a acestuia, asa ca o cunoastere exacta a uzurii masinii va poate ajuta sa porniti, in negocierea cesiunii contractului de leasing, de la pretul corect. In concluzie, daca doriti sa cedati un contract de leasing, gasiti o persoana fizica sau juridica ce are o situatie financiara cel putin la fel de buna cu a dumneavoastra. In acest fel, firma de leasing nu va vea nici un motiv sa refuze tranzactia. In cazul in care sunteti de cealalta parte a baricadei, adica in postura de a prelua un contract de leasing, incercati sa faceti o cat mai exacta evaluare tehnica a masinii pe care urmeaza sa o achizitionati si sa faceti o analiza pertinenta a conditiilor de finantare.

Fii informat cu noutatile de pe saitul nostru abonandu-te la newsletter.

Daca v-a fost util acest articol si aveti o intrebare referitoare la cesiunile de leasing, va rugam sa ne-o  trimiteti folosind formularul de mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Responses to Cedarea si preluarea contractelor de leasing

 1. sandu says:

  foarte interesant articolul. ca potential cesionar este de ajutor recomandarea ca pretul care trebuie achitat cedentului este avansul data de acesta la achizitionarea masinii

 2. Stefan says:

  Colaborez cu o firma de ceva vreme in domeniul auto si citesc cu placere articolele din site-ul tau.

 3. GG says:

  Lucian,

  Foarte concis si la obiect. Felicitari!

 4. Lucian Trufin Lucian Trufin says:

  Cesiunea se poate face DOAR CU ACORDUL firmei de leasing ( care va redacta si documentele aferente). Asadar, pentru cesiune adresati-va intai firmei de leasing. In lipsa acordului firmei de leasing, actul notarial nu ar avea, oricum, nicio valoare.

 5. George says:

  Pentru o cedare este mai bine sa se faca actele la notariat (intre cel ce preda contractul si cel ce preia)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website Monitoring